Pekka Rautakallio # 5

27.1.2024 - KN
Pekka Rautakallio # 5

Pekka Rautakallion ilta!

Ässät jäädytti Pekka Rautakallion pelipaidan numero 5 ennen lauantain Ässät–Lukko-ottelua.

Puolustaja Pekka Rautakallio nousi Ässien SM-sarjajoukkueeseen jo 15-vuotiaana tammikuussa 1969. Hänestä tuli SM-sarjan historian nuorin maalintekijä 15 vuoden, seitsemän kuukauden ja seitsemän vuorokauden ikäisenä maaliskuussa 1969.

Rautakallio pelasi Ässien paidassa yhteensä 286 ottelua ja kokosi niissä yhteensä 234 (119+115) pistettä. Rautakallio oli voittamassa Ässissä kahta Suomen mestaruutta (1971 ja 1978).

Parhaalla Liiga-kaudellaan 1978-79 Rautakallio kirjasi runkosarjan 36 ottelussaan pisteet 25+28=53. Se on edelleen voimassa oleva Liigan puolustajien yhden kauden piste-ennätys.

Liigan parhaaksi puolustajaksi Rautakallio valittiin kolme kertaa, ja nykyään Liiga-kauden paras puolustaja palkitaan hänen nimeään kantavalla palkinnolla. Liigan tähdistökentälliseen Rautakallio valittiin viidesti.

– Pelipaidan jäädytys on suurin huomionosoitus, jonka yksittäinen pelaaja voi saada. Tämä nostaa todella tunteet pintaan. Siellä on monta hienoa pelikaveria katossa, ja on valtaisa kunnia päästä osaksi heidän joukkoaan, Pekka Rautakallio kertoo Ässien tiedotteessa.

Rautakallio pelasi urallaan Liigaa myös HIFK:ssa, jonka riveissä hän oli voittamassa uransa kolmatta Suomen mestaruutta 1983.

Pekka Rautakallio kuuluu Suomi-kiekon uranuurtajiin. Hän oli Risto Siltasen kanssa ensimmäinen suomalainen NHL-puolustaja. Rautakallio pelasi NHL:ssä yhteensä 235 ottelua ja kokosi niissä 154 (33+121) pistettä. Hänet valittiin ensimmäisenä suomalaispelaajana NHL:n tähdistöotteluun vuonna 1982.

Arvokisoissa Rautakallio edusti Leijonia yhteensä seitsemissä MM-kisoissa ja kahdesti Kanada Cupissa. A-maajoukkueessa hän pelasi kaikkiaan 165 ottelua. Vuoden jääkiekkoilijaksi Rautakallio valittiin vuonna 1979.

Reilun neljännesvuosisadan kestäneellä valmentajaurallaan Rautakallio toimi myös Ässien päävalmentajana. Hän luotsasi Ässiä kausina 2009–11 ja 2014–16 kaikkiaan 226 ottelussa. Ottelumäärä on suurin Ässä-päävalmentajien vertailussa Liigassa.

Suomen Jääkiekkomuseo on aateloinut Pekka Rautakallion Suomen Jääkiekkoleijonaksi numerolla 91.

Liiga Alumni Onnittelee Pekka "Rocky" Rautakalliota !


Teksti: Antti Seppänen